Mun ehdoton lemppariherkku on jäätelö. Mä RAKASTAN sitä. Oon ihminen, joka voisi syödä litran paketin jäätelöä yhdeltä istumalta. Se voittaa kaikki karkit, suklaat, sipsit, hampurilaiset ja pitsat. Se on ihanaa. Mutta kaupan jäätelössä on vaan pari pikkuongelmaa: maito ja valkoinen sokeri, joita molempia pyrin ruokavaliossani kovasti välttämään.
Kaupasta saa tosi hyvää valmista kaurajäätelöä, mutta kuten kaikessa valmiissa herkussa, siinäkin on ihan tuhottomasti valkoista sokeria. Sokerista on tullu mulle semmonen asia, jota pyrin välttämään niin pitkälle kun voin. Mua ällöttää jo pelkkä ajatus kaikenmaailman sokerijogurteista ja rahkoista, joita jengi syö päivittäin välttämättä edes itse ymmärtämättä mikä määrä sitä sokeria niissä todellisuudessa on. Mäkin söin niitä aikasemmin, mutta nyt ruoka-asioista hieman enemmän valaistuneena en kaipaa niitä ruokavaliooni pätkän vertaa. Oon varmasti kirjoittamassa tappajasokerista (:D) ihan omaa postausta tässä lähiaikoina, joten en siitä ala nyt vatvomaan tämän enempää. Jokatapauksessa, valkoista sokeria syön vain erikoistilanteissa ja pyrin herkuttelemaankin ilman sitä. Siksi tein eilen ihan itse jäätelöä Veeran kokeilevassa keittiössä.
Itsetehdyssä jäätelössä on se hyvä puoli, että tietää meinaan ihan tasan tarkkaan mitä siinä on ja kuinka paljon. Sokeriahan tässäkin jäätelössä tietysti on: sen verran mitä nyt ainesosat sitä luontaisesti sisältävät. Ei hedelmäsokerikaan mitään terveysainetta sinänsä ole, eli ei totakaan jäätelöä voi mitään litroja kiskoa, mutta omasta mielestä parempi vaihtoehto kaupan kermajäätelölle. Siis jos nyt haluaa hieman terveellisemmin herkutella. :) Se on sitten oma valinta et onko sillä mitään merkitystä miten herkuttelee, jos silloin tällöin herkuttelee. :D
Mä en oikeestaan enää kokkaa minkään ohjeiden mukaan, vaan saatan ettiä vähän inspistä jostain ja kiskoa päästä määrät ja aineet lopulliseen tulokseen. Siks mun on välillä vaikee antaa mitään reseptejä, kun joku kysyy mitä mun tekemässä ruuassa on. :D Nyt kuitenkin koitin pysyä vähän kärryillä. Mun kehittelemässä jäätelössä on siis banaania, mustikoita, kaurajuomaa ja hitunen hunajaa. Banaani ja mustikat tuovat jo itsessään niin paljon makeutta, että hunajaa ei paljoa edes tarvitse makeuttamiseen. Jäätelö on hiivatin helppo tehdä: ainekset kulhoon ja sauvasekoittimella/tehosekoittimella muusiksi. Sitten seos pakkaseen muutamaksi tunniksi ja aina välillä sekoittelee, että jäättyy sillai "kuohkeeksi". Ja sit herkuttelemaan! Me itseasiassa naurettiin Tessan kanssa että oonpa kreisi tän herkuttelun suhteen kun käytännössä laitan aamupalan pakastimeen ja syön sen illalla jäätelönä. :DDD Ei mut oon mä aika kreisi oikeesti, söin jämät tänä aamuna aamiaiseks kahvin kanssa. ;)
MAIDOTON MUSTIKKA-BANAANIJÄÄTELÖ (noin 6 annosta)
n.3dl kaurajuomaa
3 banaania
150g (pakaste)mustikoita
2tl juoksevaa hunajaa
Kaksi kolmasosaa mustikoista muussasin banaanin, kaurajuoman ja hunajan sekaan ja kolmasosan mustikoista sekoitin seoksen joukkoon kokonaisena. Jähmettymiseen menee noin 4 tuntia, riippuen tietysti jäätelön määrästä ja pakkasen tehosta. Seosta kannattaa sekoitella välillä, että se jäätyy tasaisesti.
Tästä jäätelöstä tuli itseasiassa aika sorbettimainen, mutta tosi hyvää. Näin kun en tota valkoista sokeria liiemmin syö enää, niin tää jäätelö ei ees ollu liian makea mun makuun. Sen lisäksi, että tässä jäätelössä ei ole kiloa sokeria ja miljoonaa lisäainetta, niin banaanista, mustikoista ja kaurajuomasta saa ihan sikana kaikkia tarvittavia vitamiineja, hivenaineita ja muuta hyvää, kuten kalsiumia, kaliumia, B-vitamiineja, foolihappoa sekä antioksidantteja. Tästä herkusta jää vaan hyvä mieli! :)
Onko kukaan lukijoista tehnyt jäätelöä itse kotona, ja onko teillä vinkkejä kotijäätelöihin? Kertokaa myös mitä piditte reseptistä, jos päädytte tätä kokeilemaan! :)
-Veera
Toi näytti aika hyvältä että pitää varmaan munkin kokeilla! Oon kans tykänny tehä ite jäätelöö sillain että laitan pakkaseen banaanin paloja ja kun ne on tarpeeks jäätyneet niin laitan tehisekoittimeen. Tulee kyllä ihan superhyvää!! Ja sekaan voi tietysti laittaa vaikka marjoja tai sokeriakin jos tahtoo, suosittelen :)
VastaaPoistaHei kiitos vinkistä! Toi kuullostaa aika helpolta ja hyvältä!
Poista