Heissulivei! Pitkä aika on taas vierähtänyt edellisestä kerrasta kun oon ehtinyt koneen ääreen kunnolla istumaan. Meillä oli tosiaan toi sambareissu Tanskaan toissa viikonloppuna ja sen jälkeen oon viettäny kaiken ajan töiden, sambajuttujen ja erään spesiaalin tyypin kanssa. Nyt mulla onkin mun viikonloppu, eli eilinen ja tää päivä vapaata! Nää vapaapäivät on toki tärkeitä ja ainoita päiviä kun kerkeen tekee jotai järkevää, mutta toisaalta mulla on kauhee halu mennä duuniin, kun vielä toissapäivänä jollain ihmeen tuurilla olin kuluvan kuukauden ykkösmyyjä. :D Hirvee moti painaa kauppaa kun kilpailuvietti nostaa päätään. :D Vielä pitää nauttia ennen kun vanhat työntekijät painaa muutaman tonnin kaupat mun vapaiden aikana ja tipun pohjille. :DD
Halusin tehdä tässä välissä postauksen mulle tosi tärkeestä asiasta eli sambasta. Vaikka täällä blogissa kerron lähinnä juttuja mun salilla käymisestä ja syömisestä sun muusta, niin samba on aina mun ykkösharrastus. Jos mun olis pakko päättää tanssin ja puntin välillä niin valitsisin varmastikin tanssin. Niin tärkee juttu se on mun mielenterveyden kannalta. :D Postauksen kuvat Tanskan Aalborgin karnevaaleilta. Kuvaajana huippu Valtteri Enstedt. :)
Mä alotin samban vuonna 2007, kun asuttiin vielä äidin opiskeluiden takia väliaikaisesti Turussa. Monet kysyy, että mistä keksin aloittaa mun harrastuksen, mutta mulla ei oo mitään mielikuvaa. :D Ei niinkun minkäänlaista. No onneks alotin, en tiiä mitä tekisin nyt jos en olis! Mä siis tanssin Turussa vuoden ja sitten muutettiinkin jo takaisin Pirkanmaalle. Mulla olis ollu kova into jatkaa heti harrastamista, mutta meiltä oli Tampereelle päälle 60 kilometriä matkaa ja olin vasta kutosella, joten pidin vähän väliä harrastamisesta. Aloitin meidän sambakoululla União da Roseiralla kasiluokalla eli syksyllä 2010 kahden välivuoden jälkeen. Siitä lähtien oonkin ollut aktiivisesti mukana ja halu kehittyä on ollut kova. Nyt siis tanssivuosia on kerääntynyt yhteensä seitsemän.
Ihmisillä on sambasta usein se kuva, että nätit tytöt vaan hetkuttaa paljasta pyllyä sulkapuvuissa. Sitä mielikuvaa halutaan meidän sambakoululla kitkeä ihmisistä, sillä samba on yhteinen harrastus sekä lapsille, nuorille, aikuisille että mummoille ja vaareille. Oikeastaan 150 hengen kulkueesta alle kymmenellä on bikinit päällä! Meidän koulussa on vieläpä aika tarkkaa kuka ne bikinit saa päällensä laittaa. Sitä varten järjestetään erityinen tanssikoe, jossa valitaan koulun parhaat tanssijat, passistat eli soolotanssijat eli bikinitanssijat. Joka vuosi passistoita valitaan yleensä neljästä kymmeneen. Kymmenen on oikeastaan jo tosi paljon, harvemmin ihan niin montaa passistaa valitaan per vuosi. Passistaksi voi hakea meidän koulussa 18 vuotiaana. Itse olen nyt toista vuotta passistana, pääsin heti ekalla kerralla kun hain mun 18-vuotis synttäreinä ja toisen kerran nyt viime syksynä. :)
Suomen Sambakoulujen Liitto eli SSKL järjestää joka kesäkuu Helsingissä Helsinki Samba Carnaval -tapahtuman, joka on samalla sambakoulujen välinen SM-kilpailu. Meidän sambakoulu on voittanut yhteensä neljä kertaa, edellisen kerran vuonna 2011 ja jotenkin tuntuu, että tänä vuonna voisi olla taas aika hyvät mahikset. ;) Niin hieno kulkue tulossa! Tänä kesänä karnevaalit järjestetään 17.-18. kesäkuuta, ja kulkueet lähtevät Senaatintorilta la 18.6. klo 15. Sinne saa tulla sitten katsomaan ja kannustamaan!
Ulkopuolisille on yleensä vähän vaikeeta selittää karnevaalien järjestämistä, sillä se on aika monimutkainen homma ja sisältää ihan hirveesti asiaa. Ensinnäkin joka vuosi kulkueella on eri aihe, jota kulkue siis kuvittaa. Tänä vuonna meidän koulun aihe on selfie. :D Kulkueessa on monta erilaista "alaa" eli kulkueen osa-aluetta, jotka kuvittavat aiheen eri osa-alueita. Esimerkiksi mun ala, passista-ala kuvittaa pin up -kuvia. Ite oon esimerkiksi sirkustirehtööri. :D Me myös tehdään joka vuosi uusi biisi, joka kertoo meidän aiheesta ja rakennetaan uudet lavastevaunut. Samoten joka vuosi tehdään itse uudet puvut. Siks mun kevät onkin aina vähän kiireistä ja köyhää aikaa, kun helposti pari-kolmesataa tuntia ja muutama sata euroa menee tohon pukuun. :D Kulkueessa on eri alueita, jotka tuomarit arvostelevat samaan tapaan kun Rionkin karnevaaleilla. Niihin kuuluu esimerkiksi juurikin biisi, aihe, lippupari joka esittelee koulun lipun yleisölle ja tuomareille, vaunut ja puvut sekä paljon muuta. Teknistä tanssitaitoa ei arvostella muilta kuin passistoilta, muuten hyvä fiilis ja meininki merkkaa eniten! Tuomareiden antamien pisteiden perusteella sitten valitaan voittajakoulu.
Karnevaalit on todellakin aina vuoden kohokohta. Vaikka niiden eteen tekee työtä rutosti, niin kaikki on sen arvoista. Sitä fiilistä on ihan mahdotonta kuvailla. Fyysiseltä rasitukseltaan kulkue alkaa muistuttamaan tyyliin jotain puolimaratonia (heh ehkä liiottelin mut aika lähellä ;D), mutta sitä ei tunne yhtään. Mua joskus itkettää kun tanssin, kun mulla on niin kivaa ja rakastan sitä niin paljon. Kavereista ja yleisöstäkin saa niin paljon voimaa, että se tunti-kaks menee tosi äkkiä. Sen rasituksen huomaa yleensä vasta kulkueen jälkeen kun on aivan sika poikki. :D
Karnevaalit, puvun tekeminen ja treenit on vaan osa tätä koko hommaa. Niiden lisäks mä esimerkiksi opetan ja keikkailen ahkerasti. Jos meidän showryhmän haluaa keikalle vaikka häihin tai firman juhliin tai ihan mihin vaan, käy kattomassa speksit täältä. :) Kaikista parasta tässä harrastuksessa on kuitenkin ihmiset. Puhutaan perhe Roseirasta. Noista ihmisistä on oikeesti tullu mulle parhaat ystävät ja perhe, jota ilman en pärjäis. Hauskaa on, että välillä mulla ja mun kavereilla saattaa olla ikäeroo enemmän kun mulla ikää mutta silti ne on mun ystäviä samalla tavalla kun mun teinikaverit. :D Se onkin tän lajin hienous.
Voisin kertoo tästä vaikka kuinka ja paljon, mutta jätetään se myöhemmälle. :D Kysymyksiä toki saa esittää! Meillähän alkaa taas syksyllä uus kausikin, eli jos uus harrastus kiinnostaa, niin ota yhteyttä muhun ja järkätään homma kuosiin! :)
-Veera