maanantai 27. kesäkuuta 2016

MITÄ JOS EI SYÖ SUOSITUSTEN MUKAISTA RUOKAA

Maailmassa on paljon uskomuksia, jotka ovat olleet tosia niin pitkään, kunnes ne on todistettu virheelliseksi. Vähän niinkuin maapallo on litteä ja aurinko kiertää sitä. Tupakka on terveellistä ja suonenisku on paras tapa parantaa sairaita. Nykyään tollaset uskomukset tuntuu typeriltä mutta samanlaisia typeriä uskomuksia meillä on yhä ja useat niistä liittyvät ravintoon. Hyvä esimerkki on rasva ja sen asema ruokavaliossa.

1950-1960 luvuilla amerikkalainen tutkija Ancel Keys sai koko maailman uskomaan siihen, että rasva on pääsyyllinen sydäntauteihin ja lihavuuteen. Tämän johdosta kauppojen hyllyt ympäri maailman täyttyivät "kevyt"tuotteista, jotka tihkuvat sokeria ja tärkkelystä. Rasvattomat tuotteet eivät kuitenkaan ole pysäyttäneet lihavuusepidemiaa vaan päin vastoin kiihdyttivät sen leviämistä. Miksi ihmiset lihovat entisestään, vaikka rasvan piti olla se pääsyyllinen?

Ihmistä ei ole luotu syömään viljaa, sokeria tai edes lehmän maitoa. Jos mennään ajassa kymmenen tuhatta vuotta taaksepäin, ihmiset ovat syöneet lihaa, kalaa, munia, kasviksia ja pienissä määrin hedelmiä sekä pähkinöitä. Kymmenen tuhatta vuotta tuntuu pitkältä ajalta, mutta evoluution silmissä se on silmän räpäys. Siinä ajassa ei ihmiskehoa totuteta kestämään teollisia lisäaineita, viljaa tai lehmän maitoa. Ei ihme, että ihmiset ovat sairaita ja lihavia. Eiväthän apinatkaan elä leivällä, miksi meidän pitäisi?

Mun silmät avas lopullisesti Adreas Eenfeldtin kirja Ruokavallankumous. Kirja ei oo ehkä maailman parhaiten kirjoitettu ja asian ytimen olisi saanut tiivistettyä puoleen kirjan pituudesta, mutta siinä on paljon ajatuksia herättäviä pointteja juurikin sokerin ja tärkkelyksen vaaroista ja rasvan hyödyistä. Aikalailla kirjan pääpointti on se, että sokeri ja tärkkelys nostaa insuliinitasoja kehossa tosi korkeiksi, joka taasen edesauttaa rasvan varastoitumista rasvasoluihin ja altistaa sekä sydäntaudeille että diabetekselle. Sokeri ja tärkkelys eivät myöskään täytä niin hyvin kuin rasva ja proteiinit, jolloin sitä sokeria ja tärkkelystä tulee syötyä paljon enemmän. Rasvan terveyshaitoista ei edes ole oikeasti tieteellisesti pitäviä tutkimuksia. Voidaan myös miettiä ihan sitäkin, että mitä ihminen on luotu syömään. Mun mielestä hyvä vertaus kirjassa on se, että vaikka lehmät laiduntais niityllä, jossa ne vois syödä heinää niin paljon kun sielu sietää niin ne ei liho. Siks että ne syö sitä mitä niiden kuuluu syödä. 


Andreas kannattaa aika tiukkaa linjaa hiilareiden kanssa, jossa en ole ehkä ihan samaa mieltä, mutta hänellä on tosiaan hyviä ajatuksia. Varsinkin salitouhussa hiilaria tarvii, että lihakset voi kehittyä kunnolla, mutta noudatan itse sellaista kultaista keskitietä ja mietin että mistä ne hiilarit otan. Andreas tuntuu olevan myös sitä mieltä, että kaikenlaisia rasvoja voi syödä ihan mitenvaan ja kuinka paljon vaan mutta tonkin asian kanssa oon hitusen varovainen. :D Syön silti kyllä rasvaa aika huolettomasti verrattuna hiilareihin.

Oon aika tarkka oman ruokavalioni suhteen ja mulle on tärkeetä syödä oikein ja terveellisesti. Muiden ei mielestäni tarvitse olla yhtä tarkkoja ruokavaliota koskevissa päätöksissään mutta mun mielestä olisi kiva, että ainakin tietää mitä sinne suuhun laittaa. Yleisellä tasolla mua kauhistuttaa suomalaisten ruokatottumukset jotka periytyvät isältä pojalle. Suomalainen ruokavalio  ja ruokasositukset perustuvat leivälle, rasvattomille, usein sokeria tihkuville maitotuotteille ja perunalle. Suositellaan syömään viittä palaa leipää päivässä ja juomaan vähintään kolme lasillista maitoa päivässä. Liha ja kananmunat sekä rasvat ovat hyvin pieni lohko ruokapyramidia. Joskus kananmunien syömisestä varoitellaankin korkeiden kolesteroliarvojen pelossa. Ihan ok tosiaan jos tietää mitä se suositusten mukainen ruoka todellisuudessa on, mutta kun harva sitä valitettavasti tajuaa. En mäkään vielä pari vuotta sitten ymmärtänyt.

Mitä mä sitten syön ja mitä en? Tää on asia joka montaa ihmetyttää, koska syön aika vähän sellasta monen mielestä "normaalia" ruokaa ja mun ruokavalio on aika kaukana virallisista suosituksista. Pääasiassa mun ruokavalio koostuu lihasta, kananmunista ja kasviksista. Syön myös perunaa ja basmatiriisiä, sillä se on hellempää vatsalle kuin tumma riisi, sekä silloin tällöin maissipastaa. Määrät on mulla kuitenkin aika pieniä hiilarin suhteen. Hedelmiä syön maksimissaan kaksi: yhden banaanin ja yhden omenan. Rahkat sun muut korvaan munasmoothiella ja tonnikalalla sekä lihalla. 

Viljaa en oo syöny enää pariin vuoteen, koska siitä mulle tulee heti vatsavaivoja. Kauraa syön mutten muuta. :) Maitotuotteiden syömisen lopetin tossa huhtikuun alussa lähinnä kokeilumielessä, mutta oon nyt pysynytkin maidottomalla lähinnä sen takia, että mulla on parempi olo ilman maitoa ja sen hyödyistä on aika paljon ristiriitaista tietoa liikkeellä. Se on kyllä helppo proteiininlähde, mutta saattaa kerätä ylimääräistä nestettä kehoon, pitää yllä tulehdustiloja eikä rasvattomista maitotuotteista edes imeydy kehoon D-vitamiineja tai kalsiumia, koska ne on rasvaliukoisia. Ainoo mitä syön on heraproteiini lähinnä budjettisyistä. :) Maidon hyötyhin ja haittoihin aion perehtyä itsekin vielä paremmin tulevaisuudessa.

Joku lukija kysy multa joskus, että mihin aloittelijan kannattaisi kiinnittää huomiota ruokavaliossa. Mä sanoisin että sokeriin. Sokerin blokkaamisella saa jo oikeesti paljon aikaan ja saattaa jopa tiputtaa kiloja, vaikkei muuten koskisi ruokavalioonsa. Sitä on meinaan ihan joka paikassa ja mitä kummallisimmilla nimillä. Glukoosi, fruktoosi, sakkaroosi, glukoosi-siirappi, glukoosi-fruktoosisiirappi, mitä näitä nyt on. Ne on kaikki sokeria, naamioituna jottei kuluttaja tajua mitä laittaa suuhunsa. Proteiinipatukat ja -juomatkin on vaan karkkia fitnessmuodossa. Ne on täynnä sokeria. Jopa leikkeleissä on sokeria. Täysmehut on melkein pahempi kun limsa, fruktoosikin kun on sokeria. Sen jälkeen kun ite jätin sokerit lähes kokonaan pois oon ollu paljon pirteempi enkä oo kärsiny makeenhimosta. Ja oonhan mä nyt kiinteytynytkin, joka on tietysti positiivista. ;)


Tällainen juhannuskunto mulla oli ilman suositusten mukaista ruokavalioo. ;)

Kannustan oikeesti lukee ton Ruokavallankumous -kirjan, koska siinä on oikeesti tosi paljon silmiä avaavia pointteja. Haluun myös korostaa, että niin pitkään kun ymmärtää mitä syö  ja kehossa on hyvä olla niin en todellakaan tuomitse muunlaisia ruokavalioita, joita en ehkä itse noudattaisi. Halusin tässä postauksessa vaan kertoo vähän omia kantoja tähän ruokavalioasiaan. :) Mitä mieltä te ootte noista suosituksista ja tällaisesta vähän vaihtoehtoisesta ruokavaliosta?

-Veera

18 kommenttia:

  1. Juupajuu.. enemmän tuo sun ruokavalio sairaalta kuulostaa. Monipuolinen ruokavalio johon todellakin viljat ja maito kuuluvat sanon minä! Ja aika huono verrata ihmistä lehmään. Ihmisellä kun ei ole montaa mahaa eikä ihminen märehdi.. ;D ainakin sun jalat on läskiä täynnä. Ei pahalla mutta vähän huvittaa, että elät siinä kuvitelmassa että oot treenaamalla saanut kroppas tollaseks. Varmasti jotain tuloksia näkyy mutta selkeästi näkyy myös se, että sulla van kertyy rasva jalkoihin ja peppuun. Treenatut jalat/peppu ovat paljon kiinteämmät ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä en jaksa edes sanoa tähän mitään :DDD

      Poista
    2. Hahah no mitäs siihen lisäämään :)

      Poista
    3. Kylläpäs nauratti tämän anonyymin kommentti, jos jotai jostain tietäis:D

      Poista
  2. Oot aikaisemmin sanonut, että sulla on ollut syömishäiriöisiä oireita, joten haluaisin kysyä, että koetko nykyisen ruokavaliosi liian rajoittuneeksi? Vai osaatko kuitenkin ottaa välillä myös rennommin? :) hah, kysymys heräsi ihan mielenkiinnosta! Lasketko kuinka paljon kaloreita vai syötkö enemmänkin tuntemuksiesi/fiilisten mukaan? Tsemppiä treenailuun 8)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei tottakai saa kysyä jos tulee kysyttävää! En koe ruokavaliotani rajoittuneeksi, koska se antaa mulle kyllä mahdollisuuden ja luvan myös herkutella silloin tällöin. :) Lähinnä tällä ruokavaliolla mulla on vaan hyvä olla: ei oo vatsavaivoja, finnejä eikä väsymystä. Esimerkiksi sokeria en syö arkisin lähes lainkaan, mutta jos herkuttelen niin en ala metsästämään sokerittomia proteiinikarkkeja. :D En myöskään stressaa ruokavaliosta enää enkä piiskaa itseäni jos syön joskus vähän "huonosti". En laske kaloreita vaan syön niin että koen itseni kylläiseksi ja niin että voimaa riittää. :) Enemmän mulle merkkaa se että mistä ne kalorit saan, kun et kuinka paljon niitä saan! Kiitos tsempeistä!

      Poista
  3. Mielenkiintoinen postaus! Ruokavalio on tärkeää sovittaa omiin tavoitteisiin. Itse harrastan suunnistusta ja ruokavalioni koostuu 60% hiilihydraateista, 20-30% proteiinista ja n. 10% rasvoista. Toisilla toimii juurikin esimerkiksi tuo viljattomuus, toiset suosivat täysjyvää. Oma vatsani kestää vehnää hyvin ja en itse koe viljoja minkäänlaisena ongelmana. Sama homma hedelmien ja hedelmäsokerin kanssa. Kulutukseni on toki niin suurta, että tuollaiset yksittäiset sivuseikat eivät niin nopeasti esimerkiksi ulkomuodossani edes näy :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei kiva jos tykkäsit! Joo oot oikeessa tossa et jokaiselle sopii erilainen ruokavalio ja siks koitin postauksessa selventää et tää on vaan ruokavalio jonka oon itselleni kokenut hyväksi. :) Sulla toi treenaaminen ja kulutus on niin erilaista kun mulla, et hiilarit tulee oikeesti tarpeeseen! Mäkin olisin onnellinen jos vilja sopisi vatsalle koska onhan se leipä ja pasta ihan helkutin hyvää! Mut mielummin ilman sitä kun ilmapallovatsa seurana :D

      Poista
  4. Ruokavalio on tärkeä ja suomalaisilla sen on päin mäntyä kuten sanoitkin. Prosessoitua, suolaista ja liian sokerista. Kaukana luonnollisuudesta. Suomalaiset kuitenkin syövät aivan liikaa lihaa. Luultavasti myös sinäkin. Punainen liha on yhtä vaarallista kuin tupakointi. Kannattaa ottaa lihastakin selvää. En tarkoita että pitäisi alkaa vegaaniksi vaan vähentää reilusti lihankulutusta. Palkokasveista saattaa saada enemmänkin proteiinia kuin lihasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo luultavasti syönkin ja oon asiaa miettinytkin! Syön aika paljon myös kanaa, kalaa ja just palkokasveja sun muuta siihen lisäksi ettei pelkän jauhelihan syömiseksi menisi :)

      Poista
  5. Ruokavalio on tärkeä ja suomalaisilla sen on päin mäntyä kuten sanoitkin. Prosessoitua, suolaista ja liian sokerista. Kaukana luonnollisuudesta. Suomalaiset kuitenkin syövät aivan liikaa lihaa. Luultavasti myös sinäkin. Punainen liha on yhtä vaarallista kuin tupakointi. Kannattaa ottaa lihastakin selvää. En tarkoita että pitäisi alkaa vegaaniksi vaan vähentää reilusti lihankulutusta. Palkokasveista saattaa saada enemmänkin proteiinia kuin lihasta.

    VastaaPoista
  6. Kyllä oikeen hirvittää kun kaupassa kattoo just niiden fitnesspatukoiden makroja ja yhessä patukassa voi olla jopa 40grammaa sokeria ja sitten porukka niitä mussuttaa luullen että ne on terveellisiä.

    VastaaPoista
  7. Mitä mieltä oot aspartaamista? Sitähän on esimerkiks sokeroimattomissa mehukeitoissa, niin onko sun mielestä "väärin"/kovin haitallista syödä päivittäin mehukeittoo?
    Maailmassa on nykyään niin paljon ääripäitä ruokavalion suhteen ja tuntuu, että jos kaikkien "kielletyt" ruuat huomiois niin mitään ei sais enää syödä. Onhan se kuitenkin hyvä, että jokainen löytää ittellensä sopivan ruokavalion, mutta kaikkia täytyis myös muistuttaa, että monilla meno voi mennä yli.
    Omasta mielestä yks raja menee esimerkiks just tossa hedelmien rajottamisessa tai siinä, että jotkut rajottaa vihannesten syömisen vaan vihreisiin vihanneksiin. Ite en usko, että loppupeleissä kukaan kuolee siihen, että syö päivittäin 3-4 hedelmää ja muutakin väriä kun vihreetä. Toki, jos ihminen sanoo, että muut ei sovi omalle vatsalle mutta jos syy on, että "sillä on todettu olevan yhteyksiä syöpään" niin mun mielestä homma menee jo sillon vähän yli. Kenen syöpä oikeesti johtuu siitä, että se on elämänsä aikana syöny punasta paprikaa ja porkkanoita!
    Toivottavasti ymmärrät juttuni pointin ja olis siis kiva kuulla sun mielipidettä noihin asioihin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En pidä mitään makeutusaineita hirveen hyvinä mut tulee itsekin joskus syötyä esim sokeritonta mehukeittoa ja juotua pepsimaxia :) en oo siis sen suhteen ihan nollalinjalla, kuten en sokerinkaan kanssa, pyrin vaan välttämään molempia. Ymmärrän sun pointin ton hedelmä ja vihannes asian kanssa. Mustakin on vähän hassua jättää porkkanat ja paprikat pois :D Eikä siihen 4 hedelmäänkään kuole ja se on aina parempi kun karkki! Mut tosiaa on tärkee löytää vaa itelle sopiva kultainen keskitie! Kiitos asiallisesta kommentista!

      Poista
  8. Voisitko pitää joskus ruokapäiväkirjaa ja kirjotella blogiin? Ois kiinnostavaa tietää millasia ruokia syöt kun tuntuu et kaikki on rajotettu :D

    VastaaPoista

Pidetään kommenttiboksi asianmukaisena ja positiivisena. Anonyymit ja epäasialliset kommentit suodatetaan. Muuten sana vapaa! :)